Direct Toegang
Gratis E-book
headershadow

Tip snellezen | doe lekker "kinderachtig"!

Tip snellezen: doe lekker kinderachig!

Top tip om te snellezen. Op dit moment krijg je evenveel informatie tot je als een mens in de Middeleeuwen in zijn hele leven.

Ga jij met pakken leeswerk naar huis? Gaat veel van jouw kostbare tijd op aan lezen. Met deze tip kan je je snelheid qua lezen verdubbelen!

Gemiddeld lezen we zo'n 240 woorden per minuut. Met deze tip ga jij als een speer door je leeswerk en hou je tijd over voor echt belangrijke zaken.

Tip snellezen

Meer lezen over snellezen:

- Waarom lezen we zo langzaam

- Vier mythes over snellezen

- Test hoe snel je nu leest plus oefeningen om als een speer te gaan

- Dertien tips voor snellezen

Wil jij ook leren snellezen? Klik hier om stap voor stap te leren snellezen>>>

Als je dit artikel waardevol vindt help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere professionals. Dit kan door middel van het klikken op de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

WordPress Comments

5 Reacties op “Tip snellezen | doe lekker "kinderachtig"!


Comment author said

Door Dirkje op 9 november 2012 om 11:51

Ik paste deze techniek toe toen ik studeerde en gebruikte het als ik voor tentamens veel lesstof door moest nemen. Ik had de stift uit een gewone balpen gehaald (zodat ie niet per ongeluk aan zou zijn) en gebruikte deze pen als geleidestokje. Zo kon ik heel snel door de tekst heen en voorkwam ik dat ik ging pauzeren bij woorden of terug zou gaan met mijn ogen. lezen het ging lekker snel en tóch nam ik alles op!

 

Comment author said

Door Fieke Bielars op 12 november 2012 om 20:35

Vraagje; hoe stop ik met de meeleesstem in mijn hoofd?

Groetjes Fieke

 

Comment author said

Door Janneke op 14 november 2012 om 15:37

tempo maken, tempo maken

 

Comment author said

Door Wout Plevier op 15 november 2012 om 12:30

Hi Janneke, je gaat goed. Even een reactie op hierboven.

Subvocaliseren hoort bij lezen. Je kunt deze stem niet geheel kwijtraken omdat dit nu eenmaal de manier is om tekst in je korte termijn geheugen te krijgen. Uit ons onderzoek onder 20.000 mensen gericht op visueel lezen/ snellezen blijkt ook dat dit een deel van je begrip op zich neemt. Wat je wel kunt doen is effectieve technieken inzetten om de focus meer op de tekst te krijgen. Mensen multitasken tijdens lezen en dit maakt iedereen minder effectief. De kunst is dus zorgen dat de focus beter wordt en daar heb je allerlei leestechnieken voor zoals synoptic reading, perifeerlezen, tempolezen, geheugentraining, notatietechnieken, die opgehangen zijn aan de elementaire breinwetten die noodzakelijk zijn om te kunnen snellezen. Beheers je die, dan beheers je ook snellezen.

Groetjes Wout Plevier
expert snellezen

 

Comment author said

Door Janneke op 15 november 2012 om 12:35

Het stemmetje kan je inderdaad niet helemaal kwijt raken. Dank voor je toevoeging Wout!

 

Reageer hieronder

*